W ten cudowny dzień poruszę temat: KAWY I HERBATY.
Każdy mniemam zna te dwa napoje, ja preferuję obydwa!
Na początek może trochę o herbacie.
Wiemy doskonale jak zwykła czarna herbata smakuje. Bez cukry a dobrze zaparzona jest mniej lub bardziej gorzka. Ale, ale, to nie wszystko. Temperatura jest tu bardzo ważna. Można sobie nie zdawać z tego sprawy, ale nawet jeden stopień może zmienić smak herbaty czy kawy. Może wydawać się to głupie, ale tak jest. Temperatura w zależności od herbaty czy kawy jest bardzo ważna, bo tylko tak można wydobyć prawidłowy i najlepszy smak i aromat tych napoi.
http://orientalem.pl/artykuly/ogolne/
A tak przy okazji mamy parę rodzai herbat. Wypiszę tylko te według mnie najpopularniejsze:
- czarna;
- biała;
- zielona;
- oolong .
To są herbaty z którymi ja miałam do czynienia.
Przyznam szczerze, że przeważnie nie pijam samej herbaty jako takiej, ale z sokiem malinowym i miodem ( nie słodzę ). Jakoś tak przywykłam i czy to czarna czy zielona i tak dodaję te dwa składniki. Zawsze :)
A teraz coś co bardzo kocham, czyli KAWA!!!
Każdy z nas ją zna albo przynajmniej widział. Ja uwielbiam zwłaszcza dwukolorową z pianką. Miodzio <3
Wspomogę się nieco stroną o kawie (tu link):
Rodzaje kawy:
Espresso - czarna, aromatyczna kawa przyrządzona w specjalnym ekspresie ciśnieniowym. Podawana w maleńkich porcjach.
Espresso doppio - podwójna espresso.
Espresso macchiato - espresso z dodatkiem odrobiny mleka.
Con panna - espresso z porcją ubitej śmietanki.
Americano - espresso z podwójną porcją wrzątku, raczej słaba w smaku. Ale wiadomo od Amerykanów, którzy piją jej stanowczo dużo, więc przynajmniej dla swojego zdrowia nie piją jej aż tak bardzo mocnej.
Cappuccino -
to znów espresso, zmieszane ze spienionym mlekiem. My częściej
przygotowujemy cappuccino z saszetek, z pewnością nie jest jak prawdziwe, ale cóż zrobić....
Latte macchiato - kawa składająca się z trzech warstw: mleka, kawy espresso i piany. Uwielbiam :)
Kawa po irlandzku - espresso z dodatkiem whisky, brązowego cukru i bitej śmietany. Kiedyś z pewnością spróbuję :*
Mocha - espresso z mlekiem o smaku czekoladowym. Mój sposób jak ją zrobić to: wyspać po łyżeczce kawy rozpuszczalnej i gorącej czekolady do pojemniczka z dzióbkiem (by później można było dobrze wlać do szklanki) zalać wodą. Ubić mleko w garnuszku lekko podgrzewając. Do szklanki najlepiej wysokiej wlać do połowy mleka i potem po łyżeczce opartej o ściankę szklanki wlać naszą kawę z czekoladą. W ten sposób stworzy się nam kawa czekoladowa o wyglądzie Latte macchiato z pyszną pianką :)
Frappe - mocna kawa zmiksowana z lodami.
Cafe filtre - kawa parzona po amerykańsku, w różnych filtrach.
Cafe au lait - kawa z mlekiem.
Cafe corretto - kawa z dodatkiem likieru.
Znalazłam jeszcze taki podziała (link do strony obrazka)
Jest tu pokazane jak mniej więcej wygląda "od środka" kawa :)
Nie wiem jak wam, ale mnie naszła ochota na kawę z czekoladą. Ja robię a Wy? :D
Mam nadzieję, że się podobało :)
Pozdrawiam i ...
Do napisania :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz