Translate

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Kawa czy herbata?

Ohayo!!!

W ten cudowny dzień poruszę temat: KAWY I HERBATY.

Każdy mniemam zna te dwa napoje, ja preferuję obydwa!

Na początek może trochę o herbacie. 
Wiemy doskonale jak zwykła czarna herbata smakuje. Bez cukry a dobrze zaparzona jest mniej lub bardziej gorzka. Ale, ale, to nie wszystko. Temperatura jest tu bardzo ważna. Można sobie nie zdawać z tego sprawy, ale nawet jeden stopień może zmienić smak herbaty czy kawy. Może wydawać się to głupie, ale tak jest. Temperatura w zależności od herbaty czy kawy jest bardzo ważna, bo tylko tak można wydobyć prawidłowy i najlepszy smak i aromat tych napoi. 
 http://orientalem.pl/artykuly/ogolne/
 http://orientalem.pl/artykuly/ogolne/

A tak przy okazji mamy parę rodzai herbat. Wypiszę tylko te według mnie najpopularniejsze:
- czarna;
- biała;
- zielona;
- oolong .
To są herbaty z którymi ja miałam do czynienia. 
Przyznam szczerze, że przeważnie nie pijam samej herbaty jako takiej, ale z sokiem malinowym i miodem ( nie słodzę ). Jakoś tak przywykłam i czy to czarna czy zielona i tak dodaję te dwa składniki. Zawsze :)

A teraz coś co bardzo kocham, czyli KAWA!!!

Każdy z nas ją zna albo przynajmniej widział. Ja uwielbiam zwłaszcza dwukolorową z pianką. Miodzio <3

Wspomogę się nieco stroną o kawie (tu link):

Rodzaje kawy: 

Espresso - czarna, aromatyczna kawa przyrządzona w specjalnym ekspresie ciśnieniowym. Podawana w maleńkich porcjach.

Espresso doppio - podwójna espresso.

Espresso macchiato - espresso z dodatkiem odrobiny mleka.

Con panna - espresso z porcją ubitej śmietanki.

Americano - espresso z podwójną porcją wrzątku, raczej słaba w smaku. Ale wiadomo od Amerykanów, którzy piją jej stanowczo dużo, więc przynajmniej dla swojego zdrowia nie piją jej aż tak bardzo mocnej.

Cappuccino - to znów espresso, zmieszane ze spienionym mlekiem. My częściej przygotowujemy cappuccino z saszetek, z pewnością nie jest jak prawdziwe, ale cóż zrobić....

Latte macchiato - kawa składająca się z trzech warstw: mleka, kawy espresso i piany. Uwielbiam :)

Kawa po irlandzku - espresso z dodatkiem whisky, brązowego cukru i bitej śmietany. Kiedyś z pewnością spróbuję :*

Mocha - espresso z mlekiem o smaku czekoladowym. Mój sposób jak ją zrobić to: wyspać po łyżeczce kawy rozpuszczalnej i gorącej czekolady do pojemniczka z dzióbkiem (by później można było dobrze wlać do szklanki) zalać wodą. Ubić mleko w garnuszku lekko podgrzewając. Do szklanki najlepiej wysokiej wlać do połowy mleka i potem po łyżeczce opartej o ściankę szklanki wlać naszą kawę z czekoladą. W ten sposób stworzy się nam kawa czekoladowa o wyglądzie Latte macchiato z pyszną pianką :)

Frappe - mocna kawa zmiksowana z lodami.

Cafe filtre - kawa parzona po amerykańsku, w różnych filtrach.

Cafe au lait - kawa z mlekiem.

Cafe corretto - kawa z dodatkiem likieru. 

Znalazłam jeszcze taki podziała (link do strony obrazka)


http://st.depositphotos.com/1032715/3131/v/950/depositphotos_31313869-Coffee-types-and-their-preparation.jpg

Jest tu pokazane jak mniej więcej wygląda "od środka" kawa :)

Nie wiem jak wam, ale mnie naszła ochota na kawę z czekoladą. Ja robię a Wy? :D

Mam nadzieję, że się podobało :)

Pozdrawiam i ...

Do napisania :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz